fredag 7 oktober 2011

Tid och investeringar!

Njutning, vad är det egentligen?

Under det år som jag har ägnat mig åt detta projekt har jag fått upp ögonen för hur jag kan tillfredsställa mitt behov av lycka med andra men än just materiella ting. Eller, Jag har rättare sagt förstått det sanna värdet av vissa saker.  

Varje gång jag köper ett plagg, endast någon säsong gammal, för kanske en fjärdedel av priset, blir jag precis lika lycklig som när jag köper ett helt nytt plagg. Det är då jag förstår hur mycket den lyckan är värd att spendera pengar på egentligen. För varför skulle jag vilja betala mer för den lyckan jag får då jag köper ett nytt plagg? 

Visst kan jag väl erkänna att jag lite längtar efter att bara gå in i en affär och köpa mig de där jeansen som jag faktiskt behöver, just för det faktum att det sparar tid. Och tid, det är nog det lyxigaste som finns. Tänk om man till exempel skulle kunna tidsförhandla istället för löneförhandla på jobbet. Inget passar bättre att säga här än: Tid ÄR pengar!

Det jag egentligen vill säga är att många borde tänka efter lite på vad som genererar dem lycka och hur långvarigt de blir tillfredsställda. Jag har genom detta projekt insett kläder inte är något tillfredsställer mig långsiktigt. Lycka för mig är däremot då jag får ta på mig löparskorna och springa en timma, då jag får sitta och prata med en vän hela natten tills det blir morgon, då jag ger mig nya erfarenheter eller när jag somnar tryggt hos den jag älskar. För allt detta behövs tid, så se till att ni gör det bästa av den tid ni får här i livet. 

Av detta kan jag konstatera att så länge jag har tid att leta efter det som jag verkligen behöver, kommer jag att fortsätta att handla second hand, eftersom jag då kommer att kunna spendera mer pengar på annat som genererar lycka, som en resa eller en spa-behandling till exempel. Dock, kommer jag nog att köpa saker helt nytt om jag inser att tiden inte räcket till, då kostnaden av slösa bort tiden blir för stor.

Förresten, snacka om att detta är micro-ekonomi-tänk!Om tiden finns: Hellre köpa kläder för en fjärde del av priset och en semesterresa, än att bara köpa sprillans nya kläder.

2 kommentarer: